Beschuit verhalen kraamfeest

1.De historie van beschuit met muisjes

Als Kraamfeestburo®  hebben wij de afgelopen jaren al duizenden beschuit met muisjes gereserveerd, maar waar komt deze gewoonte vandaan?

In de negentiende eeuw was het een nieuwe lekkernij. De muisjes werden gemaakt van anijszaadjes die in suiker werden gedompeld. Ook in de periode ervoor werden al vaak dikbesuikerde beschuiten uitgedeeld bij een geboorte. De muisjes werden daar gemakkelijk op gestrooid. De beschuiten werden vooral uitgedeeld aan kinderen uit de buurt en aan broertjes en zusjes. Aanvankelijk waren de muisjes roze bij de komst van een meisje en blauw bij een jongen. Pas later werden beide kleuren gemengd.

2.Nieuwe vriendjes

Om het verhaal compleet te maken werden de kinderen verteld dat het pasgeboren kindje het lekkers zelf had meegebracht. Het doel was de kleine kinderen vriendschap te laten sluiten met het pasgeboren kindje.

3.Anijs goed voor de melkproductie

De verklaring voor het gebruik van anijs was het stimuleren van de melkproductie. Over de oorsprong van de naam ‘muisje’ is nog steeds onduidelijkheid. Sommigen zeggen dat de vorm van het in suiker gehulde anijszaadje, met zijn staartje, tot de naam heeft geleid. Ook kan de naam zijn oorsprong vinden in het zinnebeeld van vruchtbaarheid dat de muis vertegenwoordigt.

4.Kraamflesjes

Hiermee wordt ook een ander gebruik meteen genoemd. Muisjes werden namelijk niet altijd op een beschuit geserveerd. Ze werden ook wel gepresenteerd in kraamflesjes. De kinderen moesten dan met moeite de muisjes uit het flesje met een te smalle hals friemelen. Zo werd de geboorte gesymboliseerd.

Gaan we nooit meer vergeten!